FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLERHoş geldin, Misafir.
Son Ziyaretiniz:
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaKapıKayıt OlGiriş yapupload

Paylaş | 
 

 Buğday Ruşeymi

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Adminiçe
YÖNEETİCİ
YÖNEETİCİ
avatar

Mesaj Sayısı : 1947
Kayıt tarihi : 29/12/09
Yaş : 30
Nerden : konya

MesajKonu: Buğday Ruşeymi   C.tesi Şub. 27, 2010 12:40 am

balen Bugday ruseymi 250 gram




Ruseym nedir?

"Bugdayin ruseymi" dünyada "wheat germ" denilen, ülkemizde ise bugday taneciginin en tepesindeki "embriyo" olarak bilinen dogal E vitaminidir. Bugdayin kalbi ve hayat kaynagidir. Vitamin E,folik asit, fosfor, thiamin, çinko, demir ve magnezyum gibi birçok besin kaynagi içerir.

1000 kg bugdaydan ancak 1 kg Ruseym elde edilebiliyor.

• Ruseym sofraniza leziz bir tat ve ekstra besin katar.
• Soguk süt veya yogurt ile karistirabilir, sevdiginiz taze ya da kuru meyve, yemis ilavesiyle zenginlestirebilirsiniz.
• Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serperek onlarin lif degerini arttirabilirsiniz.
• Yemek pisirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilirsiniz.
• Ayrica dünya mutfagindaki çesitli yemek tarifleri için kullanilabilir.
Bunlarin yaninda, yasliligi geciktirici, "E vitamini" olarak kullanilabilir ve böylece vücutta hücre zarinin dayanikliligini saglar.

Ruseym'in içerdigi dogal vitamin ve minerallerin yararlari:

• Vücudun bagisiklik sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar.
• Aterosklorozun olusumunu engelleyici etki gösterir ve koroner kalp hastaligi riskini azaltir. Pihti azaltici etkisiyle kanin akiciligina, diyabetli hastalarda damar tikaniklarinin önlenmesine yardimci olur.
• Sinir sistemi hastaliklarinda olumlu etkiler gösterir. Gözde katarakt olusumunu geciktirir.
• Cildi güzellestirir, kirisikliklari önler.
• Üreme sisteminde etkilidir. Kisirlik tedavisinde etkin olarak kullanilir.
• Kansizligi önler, halsizligi giderir.


Doganin Mucizevi Sirri “RUSEYM”

Ruseym doganin altin sirri olarak biliniyor ve faydalari saymakla bitmiyor. Doganin altin sirrinin ismi RUSEYM… Bugdayin islenerek una dönüstürülmesi sürecinde özel ayristirma islemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde ediliyor.

Dünyada ”wheat germ” olarak bilenen ruseym, bugdayin en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sagliyor. Yani bugdayin kalbi ve hayat kaynagi. ”Doganin altin sirri” olarak sunulan ruseym, lif degeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi. Türkiye'de tüketimi çok az ve fazla bilinmiyor. Avrupa ülkeleri ve ABD'de ise tüketimi oldukça yaygin… Ruseym her yas için tüketimi önerilen bir besin.

Yalnizca ”çölyak hastalari” ve lif kullaniminda sakinca bulunanlar tarafindan tüketilmemesi vurgulaniyor.

NASIL TÜKETILIYOR:

• Ruseym, soguk süt veya yogurt ile karistirilabiliyor.
• Sabah kahvaltisinda çavdar ezmesi 'ne katilarak sütle tüketilebilir.
• Taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginlestirilebiliyor.
• Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanilabiliyor.
• Yemek pisirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, ayni zamanda dünya mutfagindaki çesitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

NELERE IYI GELIYOR?

AFRODIZYAK: Ruseym Dogal afrodizyak özelligine sahip. Yakin zamanda ruseymden vitamin tabletleri üretimi de planlaniyor.

YASLILIGI GECIKTIRICI: E vitamininin yasliligi geciktirici özelligi ve vücutta hücre zarinin dayanikliligini saglamasi dolayisiyla bagisiklik sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar. Ruseym ise E vitami deposu.

KALBE YARAR: Ruseymin koroner kalp hastaligi riskini azaltmasi, pihti azaltici etkisiyle kanin akiciligina, diyabetli hastalarda damar tikaniklarinin önlenmesine yardimci olabilecegi belirtiliyor.

SINIRE BIREBIR: Ruseymin sinir sistemi hastaliklarinda olumlu etki gösterdigi, gözde katarakt olusumunu geciktirdigi biliniyor.

GÜZELLIK IÇIN: Doganin bu altin sirri güzellige de güzellik katiyor. Özellikle de cilt kirisikliklari için birebir. Hem kirismayi önlüyor, hem de azaltiyor.

KISIRLIK: Bugdayin embriyosu olarak nitelenen Ruseym, kisirlik tedavisinde etkin olarak kullaniliyor.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sertaç Özer'de beslenme açisindan yararli olan ruseymin, her yasta tüketilebilecegini söyledi.

Özellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkilesimi sonucu ortaya çikan bagisiklik sistemine bagli bagirsak problemi olan ”çölyak hastalari” ve lif kullaniminda sakinca bulunanlar tarafindan tüketilmemesi gerektigine dikkati çeken Özer, kepege ve bugday ununa oranla daha zengin olan bu ürünü, bazi firmalarin tablet yapma girisiminde bulundugunu kaydetti.

Yemek pisirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, ani zamanda dünya mutfagindaki çesitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

E vitamininin yasliligi geciktirici özelligi ve vücutta hücre zarinin dayanikliligini saglamasi dolayisiyla bagisiklik sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadigi, bu açidan zengin olan ruseymin koroner kalp hastaligi riskini azaltmasi, pihti azaltici etkisiyle kanin akiciligina, diyabetli hastalarda damar tikaniklarinin önlenmesine yardimci olabilecegi belirtiliyor.

Ruseymin sinir sistemi Hastaliklarinda olumlu etki gösterdigi, gözde katarakt olusumunu geciktirdigi, cildi güzellestirip kirisikliklari önledigi ve kisirlik tedavisinde etkin olarak kullanildigini bilimsel çalismalarla tespit edildigi kaydedildi.


'Hayat kaynagi ruseym' satisa çikti

Bugdayin islenerek una dönüstürülmesi sürecinde özel ayristirma islemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde edilen ve E vitamini bakimindan zengin oldugu belirtilen "ruseym", gramlik paketlerle marketlerde satisa sunuluyor.

Adana'da yaklasik 50 yildir faaliyet gösteren Karsiyaka Un Fabrikasi Dis Ticaret Müdürü Göktay Dönmez, yaptigi açiklamada, bugdayin beslenme açisindan önemine dikkati çekti.

Ekim alanlari yildan yila farklilik gösteren bugdayin una dönüstürüldügünü ve makarna, irmik gibi ürünlerin yani sira Türkiye'de kullanimi yaygin olmayan ruseym de elde edildigini belirten Dönmez, bu maddenin dogal E vitamini deposu oldugunu ifade etti.

Dönmez, dünyada "wheat germ" olarak bilenen ruseymin, bugdayin en tepesindeki embriyosu oldugunu, bu maddenin tohumun üremesini ve çimlenmesini sagladigini belirterek, "Bugdayin 1 tonundan sadece 1 kilogram elde edilebilen ruseym, adeta bugdayin kalbi ve hayat kaynagidir" dedi.

"Doganin altin sirri" olarak sunumunu yaptiklari ruseymin lif degeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin oldugunu anlatan Dönmez, bu ürünün kullanimi ve dolayisiyla tüketimini yayginlastirmaya çalistiklarini bildirdi.

Dönmez, isledikleri bugdaydan elde edilen ruseymi ilk asamada bir yil sürecesince fabrika çalisanlari ve ailelerinin tüketimine sunduklarini, sonrasinda ise pazar olanaklari yaratarak son iki yildir da 250'ser gramlik paketlerde hazirlayarak piyasaya sürdüklerini belirtti. Dönmez, söyle konustu:

"Avrupa ülkeleri ve ABD'de tüketimi oldukça yaygin olan ruseym, dayaniklilik süresi çok düsük oldugu için un üretimi sirasinda kepekle birlikte ayristiriliyor. Biz bu maddeyi özel islemden geçirdikten sonra çerez kurutma makinesinde belirli bir isidan geçirip raf ömrünü uzatiyoruz. Önce posete, daha sonra özel olarak yaptirdigimiz kutulara ambalajlayip, marketlerde satisa sunuyoruz.

Vitamin açisindan yüksek özelliklere sahip olmasi dolayisiyla ürün sahipleri tarafindan toplu alimlarla performanslarini artirmak amaciyla yaris atlarinin tüketimine de sunuluyor."

Dönmez, dogal afrodizyak özelligi de bulunan ruseymi, vitamin tableti olarak üretmeyi planladiklarini söyledi.


KULLANIMI VE YARARLARI

Ruseym, soguk süt veya yogurt ile karistirilabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginlestirilebiliyor. Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanilabiliyor.

Yemek pisirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, ani zamanda dünya mutfagindaki çesitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

E vitamininin yasliligi geciktirici özelligi ve vücutta hücre zarinin dayanikliligini saglamasi dolayisiyla bagisiklik sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadigi, bu açidan zengin olan ruseymin koroner kalp hastaligi riskini azaltmasi, pihti azaltici etkisiyle kanin akiciligina, diyabetli hastalarda damar tikaniklarinin önlenmesine yardimci olabilecegi belirtiliyor.

Ruseymin sinir sistemi hastaliklarinda olumlu etki gösterdigi, gözde katarakt olusumunu geciktirdigi, cildi güzellestirip kirisikliklari önledigi ve kisirlik tedavisinde etkin olarak kullanildigini bilimsel çalismalarla tespit edildigi kaydedildi.


RÜSEYMLI EKMEK TARIFLERI


Ruseymli Ekmek Tarifi

Malzemeler:

• 2 su bardagı normal un
• 1/2 su bardagi ruseym
• 1 su bardagi lifli karışım
• 1.5 su bardagi tam bugday unu
• 21 gr yasmaya
• 1 tatli kasigi tuz
• 1 yemek kasigi toz seker
• 1 büyük bardak su + süt karisimi (ilik)

Bir kasede ilik süt + su, yasmaya ve 1 yemek kasigi sekeri karistirip 10-15 dakika maya iyice kabarip köpürünceye kadar bekletelim.

Unlari ve ruseymi derin bir kaseye alip iyice harmanlayalim ve ortasini havuz gibi açalim. Sütlü mayali karisimi açtigimiz bu havuza dökelim ve ortadan baslayarak yoguralim. Gerekirse çok az daha ilik su ilave ederek oldukça yumusak kivamli ama ele yapismayacak bir hamur yapalim.

Hamuru beze yapip, yagladigimiz bir kaba koyarak üzerini streç filmle kapatip yogurt isisindaki firinda yaklasik 30 dakika mayalandiralim.

Mayalanan hamuru tezgaha alip hafifçe yoguralim. Yagladigimiz bir firin kabina hamuru yerlestirelim (ben 24 cm lik kelepçeli kalip kullandim). Kalibi tekrar yogurt isisindaki firina koyarak hamur hacminin en az 2 kati oluncaya kadar yaklasik 40- 50 dakika daha mayalandiralim.

Kabi firindan çikarmadan firin isisini 180 dereceye yükseltelim. Firin isinana kadar ekmek tekrar kabaracaktir. Yaklasik 25-35 dakika üzeri iyice kizarincaya kadar ekmegi pisirelim. Ekmek firindayken, kabugu yumusak olsun diye isiya dayanikli küçük bir kapla su koyabilirsiniz. Ekmek firindan çikinca üzerine biraz su serpip bir örtüye sararak yaklasik 10 dakika bekletelim.


Tahilli ve Ruseymli Ekmek Tarifi

Malzemeler:

• 500 gr tahıllı ekmeklik un
• Yarim paket instant maya
• 2 yemek kasigi ruseym
• 1 yemek kasigi pekmez
• 350 ml su
• 2 yemek kasigi süt tozu
• 1 çorba kasigi siviyag
• 1 tatli kasigi seker
• 1 çay kasigi deniz tuzu
• Üzeri için hashas tohumu

Yapilisi:

Unu karistirma kabimiza alip, maya, süt tozu, tuz ve sekerle karistirip, ortasini havuz gibi açiyoruz. Siviyagi ekleyip, suyu azar azar ekleyerek ele yapismayan bir hamur elde ediyoruz ve üzerini kapatarak, sicak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya birakiyoruz. Hamurumuz 2 katina çikinca ruseymi ekleyip tekrar yoguruyoruz ve pisirme kabina aktariyoruz. Bu sekilde de 30 dakika kadar bekletip, üzerine firçayla pekmezi sürüp, hashas tohumu serpistiriyoruz ve önceden isittigimiz 200 derece firinda 30 dakika pisiriyoruz. (Ekmegimizim üzeri iyice sertlesmis olmali) Firinda ilimasi bekledigimiz ekmegi üzerini kapatarak dinlendirebilir veya sicak sicak yiyebiliriz.


Ruseymli ve Balli Ekmek Tarifi

Malzemeler:

• 475 grambeyaz ekmek unu
• 50 gram ruseym
• 1 tatli kasigi tuz
• 2 çorba kasigi tereyagi
• 1+1/4 tatli kasigi instant kuru maya
• 2 tatli kasigi süzme bal
• 275 ml su
• 1 adet yumurta sarisi (üzerine sürmek için)
• 2 çorba kasigi susam

Hazirlanisi:

Un, ruseym ve tuzu büyük bir kaseye koyun. Tereyagini ekleyip küçük ekmek kirintilari haline gelinceye kadar parmak uçlarinizla ufalayin. Mayayi ve bali ekleyin. Yavas yavas ve ilik su ekleyip yumusak bir hamur yapin. Hamur esnek ve pürüzsüz bir hale gelene kadar hafifçe unlanmis tezgahta 5 dakika yogurun. Hamuru tekrar kaseye alip yaglanmis streç film ile üzerini kapatin ve iki katina çikana kadar 1 saat ilik bir yerde bekletin. Hamuru hafifçe unlanmis yüzeye alin ve iyice yogurun. Kabaca 23 cm boyunda oval bir sekil verin ve sonra yaglanmis firin tepsisine alin. Üzerine 2.5 cm arayla keskin bir biçak yardimiyla yariklar açin. Üstünü yaglanmis streç film ile kapatip bir buçuk katina çikana kadar 30 dakika bekletin. Üzerine 1 çorba kasigi su ile karistirilmis yumurta sarisi sürün ve önceden isitilmis 200 derece firinda 10 dakika pisirin. Tekrar üzerine yumurta sarisi sürüp iyice kizarana ve parmak uçlariyla vurunca bos ses çikarana kadar pisirin. 10'uncu dakikada kontrol edin ve üstü fazla kizariyorsa alüminyum folyo ile kaplayin. Kalibi firindan çikartin. Biçak yardimi ile ekmegi kalibin kenarlarindan kurtarin. Sogumasi için firin telinin üzerinde bekletin.

Un, ruseym ve tuzu büyük bir kaseye koyun. Tereyagini ekleyip küçük ekmek kirintilari haline gelinceye kadar parmak uçlarinizla ufalayin.


Ruseymli Beyaz Ekmek Tarifi

Bu tarif ruseym, çörekotu ve feslegen içeren kendine has besleyici bir ekmektir. Tarif uygulanmasi sonucunda 900 gr. agirliginda orta boy ekmek çikmaktadir.

Malzemeler:

• 550 gr. ekmeklik un
• 2 Fincan su
• 1/2 Fincan Bugday Ruseymi
• 1/2 Tatlikasigi Feslegen
• 1/2 Tatlikasigi Çörekotu
• 1 Yemekkasigi tuz
• 1/4 Tatlikasigi Instant maya

Yapilisi:

Bir gün öncesi aksamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler kabartma kabina konulur. Tel ya da silikon el çirpicisi ile iyice homojen hale gelene kadar karistirilir, arkasindan tuz serpilerek tekrar karistirilir. Üzerine suyun tamami dökülerek tahta spatula ile kuru kisim kalmayincaya kadar karistirilir ve üzeri hava almamasi için dus bonesi ile kapatilarak ilik bir yere konur.

12-18 saat sonra silikon mat veya çalisma tezgahi, süzgeç yardimiyla Genel amaçli veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak eksimis olan hamur buraya alinir. Hava almasini engelleyecek sekilde hamurun üzerine naylon serilir (yapismamasi için dikkat edilir) ve 10 dakika hamurun dinlenmesi beklenir.

Bu arada hamurun son kabarmasini yapacagi kalip hazirlanir, kalibin üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardimi ile yapismasini önlemek amaciyla bolca unlanir.

10 dk sonra hamur nazik bir sekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri asagiya gelecek sekilde top yapilir ve unlanmis bezin bulundugu kaba yavasça konulur. Üzeri ayni bez ile örtülerek son kabarmasi beklenir.

Uyari: Hamur çok civik oldugu için bu islem yapilirken çok dikkatli ve çabuk olunmalidir.

45 dk - 1 saat arasi son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarim saatte firin 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmegin pisecegi kap, isinmasi için firinin en alt rafina konulan izgaraya yerlestirilir.

Bekleme süresi dolunca sicak firindan isinmis olan pisirme kabi dikkatle çikarilir, ocagin üzerine yerlestirilerek acele etmeden son kabarma kabindaki hamur sicak kaba dikkatle birakilir. Sicak kabin kapagi kapatilarak tekrar firina sürülür.

230 Santigrat derecede 20 dk, 200 Santigrat derecede 10 dk kapakli bir halde pisirme devam eder. 30 dk'nin sonunda kapak firindan dikkatlice alinarak ekmek kapaksiz kapta 20-30 dk arasi pisirmeye devam edilir.

Firindan çikarilan sicak kaptan alinan ekmek izgara üzerinde pamuk bir bez ile sarilarak sogutulur.

Uyari: Yogrulmayan Ruseymli Beyaz ekmek firindan çikinca kitir bir kabuga sahip olmasina ragmen, 6-12 saat arasi beklendiginde kabugunun yumusacik oldugu görülür.


ayrıntılı bilgi: http://www.bilgelokmanhekim.com yada http://www.lokmanhekimimiz.com

_________________






Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://taha2007.forum-for-him.com
 
Buğday Ruşeymi
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM HANIMEFENDİLER :: KADIN SAĞLIĞI & GEBELİK &DOĞUM :: Alternatif Tıp-
Buraya geçin: