FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLERHoş geldin, Misafir.
Son Ziyaretiniz:
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaKapıKayıt OlGiriş yapupload

Paylaş | 
 

 DALAK DOLMASI

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
nuran34
Co Admin
Co Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 131
Kayıt tarihi : 17/04/10
Nerden : istanbul

MesajKonu: DALAK DOLMASI   C.tesi Nis. 24, 2010 12:41 pm

7 kuzu dalağı (kesilmemiş, delinmemiş), 1,5 demet dereotu, 1 demet maydanoz, 2,5 su bardağı pirinç, 3 yumurta
tuz, kimyon, karabiber, zeytinyağ




Malzemeler
7 kuzu dalağı (kesilmemiş, delinmemiş)
1,5 demet dereotu
1 demet maydanoz
2,5 su bardağı pirinç
3 yumurta
tuz
kimyon
karabiber
zeytinyağ




Yapılışı
Dalakları yıkıyoruz. Dalağın kalın kenarında bir delik vardır. Oradan dalağı delip yırtmadan parmağımızı sokup içini gevşetiyoruz. Delik biraz açılacak tabi. Bir tarafta pirinci yıkadıktan sonra çok ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ile karıştırıp çok bol kimyon, isteğe göre karabiber (acı istiyorsanız biraz kırmızı pul biler)ve tuzu ekleyerek dolma içi şeklinde karıştırıyoruz. Biraz zeytinyağı katabilirsiniz. Bu içi, yine elimizle ve parmağımızla ittirerek dalağın içine dolduruyoruz. Dalak şişmeye başlarken dolmuş sayılır, çünki kaynayınca içindeki pirinç şiyecektir. Çok doldurmayınız. Doldurduğunuz dalakların deliğini açılmaması için kürdanla tutturuyoruz. Başka delik varsa onu da ayni işleme tadibi tutuyoruz. Bir tenecerede az tuzlu su koyup, dalakları da içine koyarak kaynatmaya başlıyoruz. Dalaklar şişecektir. Yaklaşık 45 dakikata pişer. Piştiği dışarıya prinç atmasıyla ve hatta patlama eğilimi göstermesiyle anlaşılır. Dalakları çıkartıp soğumaya terkediyoruz. İyice soğuması kesme kolaylığı sağlar. Soğuyan dalakları baş parmağımızın kalınlığında halka halka kesiyoruz. Dağılmamaları için bıçak çok keskin olmalı. Bir teflon tafava zeytinyağı (içine bir fincan ayçiçek yağı koyarak) kızdırıyoruz. Üç yumurtanın sarısını çırpıyoruz. Dalak halkalarını yumurtaya azcık bulayıp, kızgın yağda bir veya iki dakika alt üst ederek pişiriyoruz (çok piştiği taktirde pirinçler sertleşecektir). Çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.




Servis Önerileri
Sıcak sıcak servis yapılmalıdır. Ara sıcak olarak değerlendirilebilir ve iyi bir rakı mezesidir.




Püf Noktaları
Unutulmuş bir Rumeli mezesidir. Kimyon ve dereotunun bir hayli fazla konulması gerekir. Beğendiğiniz lezzeti bir kaç kez deneyerek bulabilirsiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://;/nurannelisleri.blogspot.com
 
DALAK DOLMASI
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM HANIMEFENDİLER :: YEMEK TARİFLERİMİZ :: Dolmalar Zeytinyağlılar-
Buraya geçin: